ISAF- International Standard For Activities/Functions of Corporate bodies
وظیفه و ماموریت اغلب از یک سازمان به سازمان دیگری انتقال پیدا می کند.برای این که بتوانیم بافت و شکل ایجادی سند را بازشناسی نماییم، لازم است توصیف جداگانه ای از فعالیت ها داشته باشیم زیرا اگر اسناد سازمان انتقال دهنده ، تنها با همان وظیفه مشخص ، در توصیف آورده شود و ارتباط آن با مبدا جریان منقطع گردد (البته در صورتی که وجود داشته باشد) مسلما برای استفاده کننده سخت خواهد بود که بافت و شکل(Context) ایجادی سند را از ابتدا بازشناسی کند. در حالیکه این امر در فهم حقیقت بسیار موثر و کار ساز است.
بنا بر این توصیف جداگانه ولی مرتبط از فعالیت، می تواند درک از زمینه و بافت تشکیل سند را بهتر کند و می تواند در حلقه ارتباطی که با اصول ایسادی تطابق دارد نقش آفرین باشد. از ایسار به عنوان ابزاری کارآمد برای بازیابی موثر آرشیوی و همچنین بازیابی اطلاعات ایجاد کنندگان سند در سیستم توصیف آرشیوی استفاده می شود، و همین کارآیی در این نوع بازیابی ها از اهداف اولیه ایجاد استاندارد بین المللی ایسار بشمار می رود .
جدول نواحی چهار گانه توصیف در
ISDF
نواحی چهار گانه توصیف در ISDF | 1 - - ناحیه شناسایی (Identity Area) | الف- نوع (Type) ب- اشکال معتبر نام 1.2 Authorized form(s) of name 1.3 Parallel form(s) of name 1.4 Other form(s) of 1.5 Classification |
2 - ناحیه سابقه (Context Area) | 2.1 Dates 2.2 Description 2.3 History 2.4 Legislation | |
3 - ناحیه ارتباط (Relationships Area ) | 3.1 Authorized form of name/Identifier of the related function 3.2 Category of 3.3 Description of 3.4 Dates of relationship | |
4 - ناحیه کنترل Control Area)) | 4.1 Function description identifier 4.2 Institution identifiers 4.3 Rules and/or conventions 4.4 Status 4.5 Level of detail 4.6 Dates of creation, revision or deletion 4.7 Language(s) and script(s) 4.8 Sources 4.9 Maintenance notes |
برای مشاهده گزارش نتیجه نشست تشکیل انجمن آرشیویستهای ایران در شبستان سرای اهل قلم در نمایشگاه کتاب اینجا کلیک کنید
روز جمعه 24/2/1389 راس ساعت 16، نشستی با موضوعیت بررسی تشکیل انجمن آرشیویستها با حضور جناب آقای دکتر سعید رضایی شریف آبادی و جناب آقای دکتر شهرام نیا در نمایشگاه کتاب، سرای اهل قلم تشکیل خواهد شد. از کلیه آرشیویستها و علاقهمندان به حوزه آرشیو دعوت میشود در این نشست حاضر شوند تا انشاالله انجمن آرشیویستها هم شکل بگیرد.
در ضمن از شما علاقهمندان و پژوهشگران عزیز درخواست میکنم در خصوص چرایی و چگونگی تشکیل انجمن آرشیویستهای ایران در قسمت "نظرات شما" ما را از رهنمودهای خود بهرهمند سازید و یا با ارسال پیام از طریق "ارتباط با مدیر" نظر و پیشنهاد خود را برای بنده ارسال کنید. لطفا مشخصات فردی، تحصیلی و آدرس پست الکترونیکی فراموش نشود.
با دردود و سپاس
قبل از بوجود آمدن موسسه و مراکز آرشیوی غالبا کتابخانه ها تولیت و محافظت از اسناد را بر عهده داشتند بطوری که برجسته ترین مدافعان تاسیس آرشیو معتقدند بسیاری از سازمانهای آرشیوی از میان اتاقهای اسناد دست نویس کتابخانه ها رشد ونمو کرده اند و به تعبیری می توان تولد آنها را از همان آغاز جداسازی دست نوشته ها در مراکز کتابخانه ای دانست. زمانی که هنوز آرشیو بوجود نیامده بود ، کتابخانه به جمع آوری و آماده سازی اسناد عمومی می پرداخت اما پس از این که دولتها هر دو موسسه را تاسیس کردند رقابت بین آرشیو و کتابخانه در بدست آوردن اسناد عمومی کاملا بی معنا خواهد بود زیراکتابخانه در چنین سیستمی نباید به هیچ وجه اقدام به جمع آوری مطالب آرشیوی نماید زیرا هر یک از این دو مرکز در حوزه اختیارات خود به قدر کافی کار برای انجام دارد، بدون این که نیازی به دست اندازی بر وظایف دیگری باشد چون انتهایی برای هیچکدام نیست.
تنظیم و توصیف(سازماندهی) رکن اصلی در بازیابی دقیقِ اطلاعات است، و همچنین با دریافت این حقیقت که نیازهای اطلاعاتی در بازیابی منابع، سیاستگذار روش های ذخیره سازی و سازماندهی اطلاعات هستند، می توان با اطمینان بیشتری استدلال کرد که نحوه بازیابی اطلاعات ، در سیستم سازمان دهی اطلاعات نقش بسیار مؤثری داشته و چگونگی سازماندهی و سطح توصیف، در نوع بازیابی تاثیر بسزایی دارد.
پس هدف و نگرش به مقوله بازیابی در هر آرشیو از جمله مواردی هستند که از سویی به برنامه ها و فرآیندهای تنظیم و توصیف جهت و شکل می دهند و از سویی دیگر به تصحیح روشهای تنظیم و توصیف کمک بسیار مهم و قابل توجهی می نمایند
به موجب اثر فزاینده دو فرآیند سازماندهی و بازیابی بر یکدیگر ، برای ایجاد راهنماهای بازیابی ناگزیر از رعایت برخی استانداردهای بین المللی هستیم. در بررسی استانداردهای بین المللی به چهار استاندارد که توسط شورای جهانی آرشیو توصیه شده است ، برمی خوریم. آنها عبارتند از :
ISAAR(CPF) – International Standard Authority Records for Corporate bodies, Persons, Families
هدف اصلی از تنظیم و توصیف آرشیوی حمایت از ساختار اصلی و بافت و شکل تولید اسناد است که از این طریق ارزش استنادی و اصالت آنها حفظ و نگهداری شود. اسناد که در توصیف آنها از استاندارد ایسار هم بهره جویی شده است، امکان جمع آوری اطلاعات مهمی از تولید کنندگان سند سازمانها و خاندان و اشخاص را می یابند. این دلیلی است که بطور جداگانه اما با پیوستگی توصیفی با اسناد و تولید کنندگانشان این استاندارد تولید شده است این استاندارد آرشیویست را قادر خواهد کرد تا سیستم توصیفی چند وجهی و دینامیکی را پدید آورد.
جدول نواحی سه گانه توصیف در ایسار
ISSAR
نواحی سه گانه توصیف در ISSAR | 1- ناحیه کنترل مجاز (Authority Control Area ) | الف- کد رهگیری (Identity Code) ب- نوع سند آرشیوی Type of Archival Authority Record) ) ج- مدخل معتبر (Authority Entry) د- مداخل/ مدخل موازی (Parallel Entry/Entries) ه- اصطلاح(های) غیر مرجح (Non-preferred Term (s)) د- مداخل/ مدخل مرتبط (Related Authority Entry/Entries) |
- ناحیه اطلاعات (Information Area) | الف- سازمانها ((Corporate Bodies ب- اشخاص (Persons) ج – خاندان (Families) | |
- ناحیه یادداشت (Note Area) | الف- یادداشت آرشیویست (Archivist's Note) ب- قوانین یا عرف های حرفه ای Rules or Conventions ج- تاریخ (Date) |
طبق قرار قبلی، همانطور که در پستهای پیشین همین وبلاگ نیز اطلاع رسانی شده بود، دومین همایش ملی آرشیوی ایران در روزهای چهارشنبه 15/2/89 و پنج شنبه 16/2/89 برگزار شد. گزارش تفصیلی این همایش بزودی در وبلاگ درج می شود.
ادامه مطلب ...
فایل سومین سمینار درسی دانشجویان دانشگاه الزهرا در آدرس زیر قابل دسترسی است.